Aloe pravá


Aloe pravá má latinský název (a je pod ním také u nás všeobecně známá) Aloe vera.

Pochází nejpravděpodobněji ze severní Afriky a Kanárských ostrovů. Ale dnes se s ní můžeme setkat asi všude. Dokonce je možné, že bychom jeden či dva kousky mohli najít i na Antarktidě. Je to totiž velmi oblíbená domácí rostlina, která vyžaduje jen minimální péči a je velmi odolná vůči škůdcům.

Má ráda slunnější stanoviště, ideální jsou okna směrovaná na jih a východ. Nesnáší průvan. V květináčích preferuje písčitohlinitou propustnou půdu. Může dorůst do výšky šedesát až sto centimetrů, i když většinou se v květináčích setkáváme s výrazně menší aloe. Rostlinu tvoří trsy dužnatých zelených až šedozelených či bíle skvnitých listů bez stonku. Listy jsou zubaté. V létě se může oběvit květenství žluté až červené barvy. V domácích podmínkách se množí buď odnožemi nebo dělením rostliny.

Aloe vera lidstvo zná už od starověku. Ale nepěstovala se tehdy pro ozdobu a nebo o této funkci nemáme žádné záznamy. Co ale víme, je že už v časech pyramid si Egypťané toho sukulentu velmi vážili pro jeho léčivé účinky (dokonce aloe používali při obětinách jako symbol života po smrti). Stejně tak zaujal i sumerské lékaře na začátku druhého tisíciletí před naším letopočtem. Gel, který objevíme po rozříznutí listu, urychluje hojení ran. Podle starověkých zápisků nechal Alexandr Veliký dobýt ostrov Sokotra právě z tohoto důvodu. Rostla na něm spousta aloe a jeho vojáci měli samozřejmě s různými zraněními neustále problém. Používal se také při péči o kůži a oči, čehož využívala i krásná královna Kleopatra. Výtažky z rostliny se dnes používají při výrobě různých léčivých a kosmetických přípravků.

Žádné komentáře: